مراقبت از بیماری دیابت تان
- اگر از خودتان و بیماری دیابت تان به خوبی مراقبت کنید، می توانید تمام عمر به خوبی زندگی کنید. آزمایش منظم سطح قند خون تان ، خوردن و نوشیدن مناسب، انجام فعالیت ورزشی مناسب و مصرف دارو و تزریق انسولین همگی به کنترل موثر سطح قند خون تان کمک می کنند. کنترل خوب قند خون برای کاهش خطر عوارض درازمدت بسیار ضروری است و پزشک متخصص شما را در رسیدن به این هدف کمک خواهد کرد.
- کنترل قند خون
وقتی دیابت دارید، بدن شما نمی تواند قند خون تان را به روش معمول کنترل کند. کلید مراقبت از دیابت تان این است که سطح قند خون تان را در حد 7-4 میلی مول بر لیتر حفظ کنید.
اندازه گیری منظم قند خون و تنظیم روش های معالجه و کنترل آن به شما کمک خواهد کرد تا به این هدف مهم دست پیدا کنید. این کار در جلوگیری از عوارض دراز مدت بسیار مهم است.
حفظ کنترل خوب قند خون تان یکی از موثرترین کارهایی است که میتوانید برای جلوگیری از عوارض دراز مدت دیابت و احساس لذت بردن از زندگی انجام دهید.
چهار عامل اصلی که بر کنترل قند خون تان تاثیر دارند عبارتند از غذا و نوشیدنی، ورزش، دارو و تزریق انسولین. هرگاه سطح قند خون تان ضعیف باشد به هیپوگلیسمی(قندخون پایین) و هیپرگلیسمی(قندخون بالا) دچار خواهید شد.
- آزمایش قندخون در خانه
اندازه گیری قند خون تان توسط خودتان آسان تر و دقیق تر از قبل شده است. دستگاه های قند سنج متعدد و پیشرفته ای در اختیار شما قرار دارد تا بتوانید قندخون تان را بسیار دقیق و منظم اندازه بگیرید. این دستگاه ها از نوارهای آزمایش خون اولیه گرفته تا دستگاه های قندسنج پیشرفته الکترونیکی و کامپیوتری متغیر است.
این که کی و چگونه و چندبار قند خون تان را اندازه بگیرید، بیش تر بستگی دارد به روش معالجه ، غذایی که می خورید و ورزش و فعالیت فیزیکی شما.
هدف اصلی پیداکردن زمان و تعداد دفعاتی است که برای شما مناسب است تا اطلاعات مورد نیاز برای کنترل موثر دیابت تان را برایتان فراهم کند.
معالجه و مراقبت از دیابت شما به لباسی می ماند که فقط برای شما دوخته شده است و بر اساس نوع دیابتی که دارید و چگونه می توانید سطح قند خون تان را کنترل کنید و سایر جنبه های سلامتی تان استوار است. یکی از مهم ترین جنبه های مراقبت پزشکی شما مرور دیابت سالانه شما می باشد.
- پزشک مربوطه می تواند هم از لحاظ پزشکی و هم روان شناسی به شما کمک کند و از جمله کارهایی که می تواند بکند از این قرار است:
- اطلاعاتی درباره انواع دیابت به شما بدهد.
- برای شما توضیح دهد که چگونه معالجه می شوید و این که برای معالجه تان چه تغییراتی احتیاج دارید.
- اگر در رابطه با مدیریت دیابت تان مشکلی پیدا کردید باید به حرف های شما گوش کند و سپس شما را پشتیبانی نماید.
- اثرات عوارض دیابت تان را بر کار، خانواده و زندگی اجتماعی برای شما شرح دهد و به شما کمک کند تا چگونگی راه غلبه بر مشکلات دیابت را پیدا کنید.
- اطلاعات موردنیازتان را در رابطه با ملاقات با پزشک متخصص و چگونگی تماس با آن در بین ملاقات در اختیار شما قرار دهد.
اغلب لازم است در سال بیش از یک بار مورد معاینه دکتر قرار گیرید. این کار ممکن است در رابطه با تغییرات روش معالجاتی، مشکلات مربوط به سطح پایین یا بالای قندخون باشد یا اینکه احتیاج داشته باشید سایر جنبه های مراقبت پزشکی را مرور کنید.
- عوارض درازمدت
عوارض دیابت می توانند به آرامی و در طی گذشت سال های متمادی به بدن آسیب برسانند بدون آن که علامتی از خود بروز دهند. این عوارض اکثرا از بالا بودن مداوم سطح قند خون ناشی می شود. این عوارض به آرامی و در طی گذشت سال های متمادی بر گردش خون و اعصاب شما آسیب می رساند.
اگر دیابت نوع 1 دارید، در 10 سل اول تشخیص دیابت این عوارض به سراغ شما خواهد آمد. طول زمان پیش از عوارض در دیابت نوع 2 زیاد است. چون سال های متمادی به دیابت نوع 2 بی توجهی می شود، ممکن است در همان موقع که تشخیص می دهید دیابت دارید، این عوارض را نیز داشته باشید.
- انواع عوارض درازمدت
داشتن دیابت شما را به تعدادی از بیماری ها حساس می سازد. مانند:
- افسردگی. فشارهای روزانه زندگی با دیابت و احتمال بروز عوارض درازمدت آن ممکن است اثرات روانی داشته باشد.
- بیماری های چشمی. دیابت ممکن است به عروق خونی که خون را به شبکیه واقع در پشت چشم تان می رسانند آسیب برساند و باعث نقصان دید شود. آب مروارید بیشتر در افرادی دیده می شود که دیابت دارند.
- بیماری های کلیوی. آسیب تدریجی به سیستم فیلترکردن کلیه ها ممکن است سرانجام منجر به بیماری کلیوی شود.
- بیماری های پا. گردش ضعیف خون در پا و آسیب رسیدن به اعصاب پا ممکن است باعث افت حساسیت در پاهایتان شود و مشکلاتی از جمله زخم ها، آسیب رسیدن به استخوان های پا و حتی قانقاریا را در پی داشته باشد.
- بیماری های قلبی عروقی. این بیماری ها عبارتند از : فشارخون بالا، هیپرلیپیدمی، بیماری عروق کرونر قلب ، سکته قلبی و بیماری وریدی.
- بیماری های دیگر. عمل تزریق می تواند باعث بروز بیماری های پوستی و آسیب رسیدن به سیستم های عصبی و گردش خون شود و در نتیجه ناتوانی جنسی و آسیب عصبی خودکار ایجاد کند.
- پیش گیری از عوارض دیابت
چون عوارض درازمدت دیابت بیشتر ناشی از خیلی زیاد بودن قند خون در طولانی مدت است، هرگونه کوشش در راه کنترل قندخون به نفع شماست. سالم خوردن، ورزش کردن، در صورت لزوم کاهش وزن و سیگار نکشیدن نیز خطر مبتلا شدن به عوارض دیابت را کاهش می دهد. همچنین معاینه روزانه پاها خیلی مهم است.
در صورتی که آسیب ها یا موارد غیرطبیعی مشاهده شد فورا به پزشک مراجعه کنید. کارهای دیگری که کنترل قندتان را بهبود می بخشند عبارتند از: خوردن روزانه قرص های مخصوص دیابت و یا تزریق به موقع انسولین، انجام معاینه و مرور سالانه و به روز کردن اطلاعات تان درباره دیابت.