خانه دیابت ایران|Diabethome.com

مربیگری ورزشکاران دیابتی

0 3,758

مقدمه
کریگ استوارت از دانشگاه ایالتی مونتانا می گوید اولین برخورد من با ورزشکار دیابتی مربوط به زمانی بود که تیمی از ورزشکاران زیر 14 را برای مسابقات فوتبال مربیگری می کردم. فکر می کردم تمام ملاحظات پزشکی را در نظر گرفته ام اما به زودی فهمیدم که یکی از جزئیات مهم را نادیده گرفته ام. وقتی از مسابقه ای به خانه می آمدیم من ون حامل ورزشکاران را برای خوردن غذایی آماده نگه داشتم بعد از صرف غذا متوجه دروازه بان تیم شدم که سرنگی را از کیفش خارج کرده و چیزی را به بالای ران خود تزریق می کند. بعد از این ماجرا متوجه شدم دروازه بان تیم دیابت نوع یک دارد و باید میزان کالری غذا و قند خون وی به دقت کنترل شود.

مشکلات پیش روی
چاقی و دیابت در جامعه آمریکا رو به افزایش است. تخمین زده می شود در دهه اخیر چاقی کودکان به میزان 25 درصد افزایش یافته است. بدین ترتیب جمعیت ورزشکارانی که نوعی از دیابت دارند باید همانند چاقی روند صعودی طی کرده باشد. بین کودکان، دیابت نوع 1 از انواع دیگر رایج تر است.
دیابت: نوعی نابهنجاری سوخت وسازی است که بدن قادر به تولید انسولین نیست (نوع یک) و یا بدن نمی تواند همه یا بخشی از انسولین تولیدی را استفاده نماید (نوع دو). انسولین هومونی است که از غده پانکراس (لوزالمعده) به داخل روده ترشح شده و سپس جذب خون می شود و نقش آن تنظیم میزان قند خون (گلوکز) است. گلوکز سوخت اصلی دستگاه های بدن است که مازاد آن به شکل گلیکوژن در کبد و به میزان کمتر در عضلات ذخیره می شود.
در دیابت نوع یک بدن هیچگونه انسولینی تولید نمی نماید، بنابراین باید انسولین با تزریق وارد بدن شود. این نوع دیابت در سنین زیر 30 سال بروز می کند.10 درصد از افراد دیابتی مبتلا به نوع یک هستند. این افراد نسبت دیگر دیابتی ها در معرض مخاطرات بیشتر ناشی از عوارض جانبی هستند.
دیابت نوع دو معمولا در میانسالی (بعد از 40 سالگی) روی می دهد و رابطه بسیار نزدیکی با چاقی دارد (حدود 80 درصد از دیابتی های نوع دو چاق تشخیص داده شده اند). این نوع از دیابت با ترکیبی از داروهای خوراکی و تمرین و تغذیه مناسب تحت کنترل قرار می گیرد.
اگرچه این دو نوع دیابت از جهات زیادی با هم تفاوت دارند اما اولین نشانه تشخیص آنها مشترک است. فردی که بیماری وی تشخیص داده نشده و تحت درمان قرار نگرفته علائمی نظیر: تکرر ادرار، تشنگی زیاد، تیرگی دید، خستگی غیرعادی، کاهش وزن و ترمیم کند زخم (خصوصا در موارد حاد) را نشان میدهد. بسیار مهم است مربیان با این نشانه ها آشنا باشند و ورزشکارانی که چنین علائمی را دارند به مراکز درمانی ارجاع داده و والدین آنها را در جریان امر قرار دهند. اگر دیابت به موقع تشخیص داده نشود ممکن است آسیب های شدید و دائمی به دستگاه های مختلف بدن وارد آورد.

ملاحضات پزشکی

ورزشکار هر نوعی از دیابت را داشته باشد می تواند در سطوح بالای ورزشی رقابت کند به شرطی که مراقبت های مناسب به عمل آید. گرچه همه انواع دیابت قابل کنترل هستند اما دارای عوارض بالقوه ای هستند که می توانند تهدید کننده سلامتی باشند. شرط اول برای کنترل موفقیت آمیز دیابت مدیریت هیپوگلیسمی (کاهش قند خون) است. برای مقابله با این رویداد ورزشکار می تواند انسولین را بیشتر از حد مجاز (overdose) مصرف نماید یا غذای کمتری مصرف کند، اما این اعمال منجر به گرسنگی شدید، تعریق، کاهش تمرکز، تپش قلب و تهوع می شود. اکثر افراد دیابتی تحت این شرایط با مصرف قندهای ساده مانند شیرینی، آب میوه می توانند با این عوارض مقابله نمایند. مربیان باید این نوع از مواد قندی ساده را دسترس داشته باشند تا در موارد اضطراری استفاده نمایند.
هیپرگلیسمی (بالا بودن میزان قند خون) نه تنها از عوارض دیابت ها است اما در بعضی از موارد با تمرین ممکن است بدتر شود. هیپرگلیسمی طولانی مدت و کنترل نشده همراه با عوارضی که در بالا ذکر شد منجر به کتواسیدوز یا افزایش میزان کتون ها در خون می شود. در شرایطی که میزان گلوکز و کتون خون بالا باشد نباید ورزشکار را در هیچ تمرین و مسابقه ای شرکت داد تا این شرایط تحت کنترل درآیند.

 

سایر ملاحظات
آگاهی: مربیان مسئول نسبت به تمام جنبه های سلامتی ورزشکاران خود تا جاییکه امکان دارد آگاهی کسب می کنند. مربی نباید تصور نماید که گواهی های پزشکی و اظهارات والدین پیرامون سلامتی فرزندان همیشه معتبر و قابل اتکا برای شرایط فعلی هستند.
در شرایط ابتلای ورزشکار به دیابت مربی نکات زیر را باید بداند:
نوع دیابت
روند درمان
ملاحضات تغذیه ای مرتبط با غذای مصرفی روزانه و تغذیه ورزشی که ضامن تأمین کالری مورد نیاز فعالیت بدنی وی باشد.

عوارض جانبی بیماری

یکی از عوارض دیابت که اثر مستقیم روی فعالیت ورزشی دارد مشکلات بینایی است منجمله حساسیت به نور خورشید. در مورد دروازه بان مبتلا به دیابت که در بالا صحبت کردیم مربی با ارائه توصیه نامه پزشکی از داور مسابقه درخواست کرد که وی بتواند از کلاه آفتابی استفاده کند.
از دیگر ملاحضات مربوط به افراد دیابتی مصرف مداوم آب و پیشگیری از هرگونه نشانه های عفونت است. مصرف آب برای هر ورزشکاری مهم است اما برای ورزشکاران مبتلا به دیابت اهمیتی مضاعف دارد. این ورزشکاران برای دفع گلوکز اضافی باید ادرار بیشتر از میزان طبیعی داشته باشند تحت این شرایط، فشار که برای حفظ همئوستاز به بدن وارد می شود شدیدتر است. برای جلوگیری از صدمات بیشتر و کاهش سطح عملکرد مایعات از دست رفته باید به سرعت جایگزین شوند.
در مجموع به سبب فشار زیادی که به کلیه ها و حجم مایعات بدن وارد می شود ورزشکاران دیابتی در معرض خطر عفونت هستند. توانایی بدن در مقابله با عفونت بستگی به دیابت دارد. از اینرو مربیان باید نسبت به هرگونه بریدگی و خراشی روی بدن ورزشکار دیابتی حتی تاول و سوختگی روی پا هوشیار و حساس باشند و توجه بیشتر از معمول نسبت به اینگونه مسائل جزئی پزشکی مبذول دارند. در این موارد باید ورزشکار را به کارکنان بهداری معرفی کرد و والدین آنها در جریان امر گذارد. توصیه اکید می شود ورزشکاران دیابتی از جوراب های فوق العاده تمیز و خشک که از پا محافظت نمایند استفاده کنند.

فشار روانی: مربی باید بداند که رابطه بسیار نزدیکی بین افزایش فشار روانی با تغییرات هورمونی در بدن وجود دارد. در افراد سالم و طبیعی افزایش استرس و فشار روانی منجر به ترشح هورمون هایی می شود که سطح گلوکز خون را افزایش می دهند. ترشح این هورمون ها بدن را در شرایط جنگ و گریز قرار می دهد. فرد دیابتی نیز این تعییرات را تجربه می نماید، اما این تغییرات به ضرر وی تمام می شود. مربی و ورزشکار باید به این رویدادها آگاهی داشته و برای رویارویی با آن آماده باشند.

نتیجه گیری
ورزشکاران زیادی وجود دارند که در ورزش موفق و مشاغل پردآمدی داشته در عین حالی که با دیابت نیز دست و پنجه نرم می کردند. بسیار محتمل است که مربیان با ورزشکاران دیابتی روبه رو شوند که باید به آنها اطمینان خاطر داده و برای موفقیت در کار و ورزش آنها را وادار به تلاش نمایند. برای رسیدن به این مقصود باید هماهنگی بین برنامه های ورزشی، پزشکی و خانواده ورزشکاران دیابتی برقرار باشد. دیابت یکی از مشکلات حاد سلامتی محسوب می شود ولی با پیشگیری و اقدامات احتیاطی روی بسیاری از ورزشکاران اثرات سوء باقی نمی گذارد.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.