عوارض دستگاه گوارش
- حدود 5 سال بعد از شروع دیابت ممکن است عملکرد دستگاه گوارش مختل شود. یکی از اختلالات گوارش تاخیر در تخلیه معده است که منجر به بروز سیری زودرس یا احساس سنگینی سر دل یا تهوع می شود(در صورت عدم کنترل قند خون).
-
نشانه ها و علائم تاخیر در تخلیه معده
- سوزش سر دل، تهوع، استفراغ غذاهای هضم نشده، احساس پری شکم و سیری زودرس، کاهش وزن، نفخ شکم، نوسان در میزان قندخون ، از دست دادن اشتها، برگشت غذا از معده به مری، علائم تاخیر در تخلیه معده هستند.
- از دیگر اختلالات گوارشی ایجاد شده، تغییر در حرکت روده های کوچک و بزرگ است که منجر به بروز یبوست یا اسهال می شود.
- اساس درمان اختلالات گوارشی ناشی از دیابت کنترل قندخون با رعایت رژیم غذایی، ورزش و یا انسولین و داروهای خوراکی است. تغییر در الگوی غذایی(زمان و نحوه غذا خوردن) اثر بسیار مهمی دارد. توصیه می شود هر بیمار دیابتی به جای 3 وعده غذایی بزرگ 6 وعده غذایی کوچک مصرف نماید.
در صورت وجود فلج معده(گاسترو پارزی) باید چه تغییراتی در رژیم داده شود؟
فلج معده باعث می شود معده توانایی خرد کردن غذا به ذرات کوچک تر را از دست بدهد و غذا در معده برای مدت طولانی بماند. علائم، شامل تهوع، استفراغ، کاهش وزن، احساس نفخ و پری معده هستند. کنترل قندخون ممکن است مشکل باشد زیرا غذا به موقع برای جذب به روده کوچک تحویل داده نمی شود تا با داروهای مصرفی برای دیابت هم زمان باشد. در این صورت ممکن است مصرف داروهای تحریک کننده معده برای انقباض و تخلیه لازم باشد.
در صورت وجود فلج معده:
- در هر وعده مقدار کمی غذا بخورید.
- از اسیدهای چرب به علت اینکه چربی تخلیه معده را آهسته تر می کند اجتناب نمایید.
- از موادی که هضم آن ها مشکل است مانند حبوبات، عدس و میوه های مرکبات اجتناب نمایید.
- به علت اینکه قند خون بالا تخلیه معده را کاهش می دهد تحت کنترل در آوردن قندخون قسمت مهمی از درمان است. اگر انسولین استفاده می کنید تیم درمانی شما ممکن است درمان دید با انسولین(سه بار تزریق و یا بیشتر در روز) و پایش مکرر قندخون را پیشنهاد نماید. ممکن است نیاز باشد انسولین بعد از غذا مصرف شود زیرا جذب غذا غیرقابل پیش بینی است.
- برای کاهش مشکلات گوارشی، تعداد وعده های غذایی را افزایش و میزان غذای مصرفی در هر وعده را کاهش دهید.