خانه دیابت ایران|Diabethome.com

دیابت و روزه داری

0 2,181
  • در مورد بیماران دیابتی ممنوعیت کامل روزه داری وجود ندارد و تشخیص نهایی این که آیا بیمار می تواند روزه بگیرد یا نه با خود بیمار است.

    1 – بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 که از قرص استفاده می کنند:

    این در صورتی که به بیماری مزمن دیگری مبتلا نباشند و در حال حاضر قند خونشان هم در حد قابل قبول(در حالت ناشتا زیر 160 میلی گرم در دسی لیتر) است و اخیرا دچار افت قند خون نشده اند به احتمال زیاد می توانند روزه بگیرند.

    2 – بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 که انسولین تزریق می کنند:

    اکثر پزشکان برای بیماران دیابتی نوع 1 روزه گرفتن را جایز نمی دانند زیرا امکان افت قند خون در آن ها وجود دارد پس این گونه بیماران باید روزه نگیرند. البته اگر بیمار اصرار بر روزه داشتن دارد در صورتی که انسولین زیادی تزریق نمی کند و طی روز دچار افت قند خون نمی شود با احتیاط کامل می تواند روزه بگیرد.

    نوشیدن آب و مایعات غیر قندی تا چه اندازه مجاز است؟

    بهتر این است که آب کافی بنوشید تا طی روز دچار کم آبی نشوید، توصیه می کنیم بعد از خوردن سحری و قبل از شروع روزه، حداقل 1 تا 2 لیوان آب بنوشید(در دیابت نوع 2)

اگر بعد از افطار احساس کردم قند خونم بالا است چه کنم؟

در صورت امکان قند خونتان را اندازه گیری کنید، اگر بالای 250 بود باید 20% از کالری دریافتی خود کم کنید تا دچار مشکل نشوید. به هرحال متوجه باشید که اگر قند خونتان هنگام شب بالا باشد نتایج مثبت روزه داری عاید شما نخواهد شد.

اگر در هنگام سحر احساس کردم قند خونم بالا است چه کنم؟

در این صورت اگر قند خونتان بالای 200 باشد از مواد غذایی خود 20 درصد کم کنید، اما اگر قند خونتان بالای 350 بود توصیه می کنیم اصلا روزه نگیرید.

اگر برای خوردن سحر نتوانستم بیدار شوم چه کنم؟

بهتر است از روزه گرفتن در آن روز منصرف شوید زیرا احتمال پایین افتادن قندخون و عوارض دیگر زیاد است.

آیا بیماران دیابتی که به نحوی دچار عوارض مزمن دیابت مثل گرفتاری کلیه ها، چشم ها و قلب شده اند می توانند روزه بگیرند؟

برای جلوگیری از پیشرفت عوارض مزمن بهتر است روزه نگیرند.

اگر فرد دیابتی روزه بگیرد ممکن است دچار عوارض شود؟

خطرناک ترین عارضه روزه داری کاهش بیش از حد قند خون است.

چگونه می توان فهمید که قند خون پایین آمده است؟

افت قند خون با علائمی مانند: ضعف و بی حالی شدید، عرق فراوان و سرد، تپش قلب ، سرگیجه و تاری دید، گرسنگی شدید و لرزش بدن و در نهایت بی هوش شدن مشخص می شود.

اگر کاملا در وسط روز دچار افت قندخون شدم چه کنم؟

در صورتی که دستگاه اندازه گیری قندخون در منزل دارید فورا قند خونتان را اندازه بگیرید. اگر قند خونتان کم تر از 50 باشد حتما باید روزه خود را افطار کنید ولی اگر دستگاه ندارید با بروز علائم سریعا روزه خود را افطار کنید و با مصرف کمی شربت یا شیرینی از عوارض بعدی پیشگیری نمایید.

در ماه مبارک رمضان قرص هایم را در چه زمانی مصرف کنم؟

به طور کلی قرص های مصرفی صبح و ظهر را هم زمان هنگام افطار و قرص های مصرفی شبانه را قبل از سحری مصرف نمایید. البته اگر قند خون تان تحت کنترل است ممکن است تحت نظارت پزشک بتوانید تعداد قرص هایتان را کاهش دهید.

اگر طی روز استراحت کنم بهتر است یا می توانم فعالیت داشته باشم؟

فعالیت فیزیکی شما باید در حد معمول باشد و استراحت زیاد به نفع شما نیست. کارهایی که نیاز به فعالیت جسمانی شدید دارد را بهتر است بعد ازظهر ها انجام ندهید تا از افت شدید قند خون پیشگیری شود.

بهترین زمان برای آزمایش قند خون در ماه مبارک رمضان چه زمانی است؟

هر فرد دیابتی باید یک دستگاه گلوکومتر(تست قندخون) در منزل داشته باشد و قبل از افطار، دو ساعت بعد از افطار و قبل از سحری قندخون خود را اندازه گیری کند.
در ماه مبارک رمضان بررسی قند خون ناشتای شما باید قبل از افطار صورت گیرد که بسیار کمک کننده است.

عوامل تاثیرگذار بر قندخون بیماران دیابتی

  • تغییراتی در زمان و میزان خواب از طریق کاهش ساعات خواب شبانه و افزایش خواب روزانه، الگوی شبانه روزی سیکل ترشح هورمون ها، میزان فعالیت بدنی، وزن، الگوی غذایی افراد، کالری دریافتی روزانه، میزان دریافت قند و نشاسته نسبت به چربی ها و پروتئین ها، نوع مواد غذایی مصرفی از لحاظ اثر آنها بر قند خون و افزایش مصرف غذاهایی که قند خون را بیشتر بالا می برند، جزء عواملی است که می تواند قندخون بیماران دیابتی را تحت تاثیر قرار دهد.

    فصلی که ماه رمضان در آن واقع شده به دلیل تغییر فاصله زمانی اذان صبح تا اذان مغرب را در کاهش یا افزایش قندخون بسیار موثر بوده و در ماه رمضان به دلیل کاهش تعداد وعده های غذایی در شبانه روز مصرف مواد فیبری که بیشتر در حبوبات، میوه ها و سبزیجات وجود دارد، در بیشتر مواقع کاهش و کنترل قند خون را مختل می کند و برعکس کیفیت رژیم غذایی در این ماه در برخی افراد تغییر می کند؛ چرا که ممکن است برخی افراد هنگام روزه داری توجه بیشتری به کیفیت رژیم غذایی خود داشته باشند.

    شرکت در برنامه های آموزشی منظم به کاهش خطر افت قند خون کمک به سزایی می کند و به بیماران دیابتی که قصد روزه داری دارند، پیشنهاد می شود در دوره های آموزشی که حدود 2 تا 3 ماه قبل از ماه رمضان شروع می شود، شرکت کنند تا بتوانند روزه داری موفقی داشته باشند.

    این کلاس ها شامل علایم کاهش قند خون و اقدامات ضروری در هنگام بروز این علایم، علایم افزایش قند خون و اقدامات ضروری در هنگام بروز این علایم، علایم کاهش آب بدن و اقدامات ضروری در هنگام بروز این علایم، خود پایشی منظم قند خون با گلوکومتر در طول ماه رمضان، رعایت رژیم غذایی مناسب، تنظیم فعالیت های بدنی در طول روزه داری و تنظیم زمان و میزان مصرف داروها توسط پزشک معالج می شود.

    به طور کلی بیمارانی که به بیماری های قلبی – عروقی شدید، نارسایی قلبی، عوارض پیشرفته دیابت بر چشم، کلیه یا سیستم عصبی مبتلا نشدند و فشار خون نسبتا کنترل شده دارند و در حال حاضر قندخون قابل قبولی دارند و در سه ماهه اخیر دچار افت قند خون مکرر یا افزایش شدید قند خون نشده اند، در صورت صلاح دید پزشک خود و انجام تغییرات مورد نیاز در نوع و دوز داروهای خوراکی، می توانند روزه بگیرند.

    با آموزش مناسب، تنظیم زمان و دوز دارو، تنظیم رژیم غذایی مناسب و فعالیت بدنی، روزه داری در بزرگسالان مبتلا به دیابت نوع 2 و برخی دیابتی های نوع 1 با کنترل نسبی قند خون در صورتی که عوارض مزمن پیشرفته ای نداشته باشند، بی خطر است.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.