تفاوت دیابت در زنان و مردان
بر اساس نتایج یک مطالعه علمی، زنان بهطور متوسط بیشتر از مردان دچار دیابت میشوند و میزان مرگ و میر ناشی از این بیماری در بین آنها بیشتر است. نتایج این مطالعات نشان میدهد میزان مرگ و میر مردان مبتلا به دیابت کاهش یافته درحالی که در مورد زنان این آمار تغییری نکرده است.
علاوه بر این مردان مبتلا به دیابت 5/7 سال کمتر از مردان فاقد این بیماری زندگی میکنند؛ این تفاوت در زنان 2/8 سال بیشتر است. محققان عوامل مختلفی ازجمله تفاوتهای فیزیولوژیک را در این مطالعه عنوان کردند. براین اساس بدن مردان و زنان با هم تفاوت فراوانی دارد که میتوان اختلالات فیزیولوژیک را در این امر موثر دانست.
- شرایط سخت زنان
در شرایط عادی طول عمر زنان بیشتر از مردان است زیرا زنان کمتر به بیماریهای قلبی مبتلا میشوند اما زنان مبتلا به دیابت از این قاعده مستثنی هستند.احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی – عروقی در زنان مبتلا به دیابت 6 برابر بیش از دیگر زنان است.
بروز بیماری دیابت در مردان احتمال افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را 2 تا 3 برابر افزایش میدهد. دادههای اطلاعاتی نشان میدهد زنان دیابتی که قندخون آنها نسبت به مردان دیابتی کمتر کنترل میشود، چاق تر هستند و فشارخون و کلسترول بالاتری دارند؛ همین عامل باعث کشنده تر بودن بیماری قلبی در زنان دیابتی نسبت به مردان مبتلا به دیابت است.
- بیماریهای قلبی
ارتباط بین دیابت و مرگ ناشی از بیماریهای قلبی در زنان قوی تر از مردان است. نتایج تحقیقات پژوهشگران نشان داده حمله قلبی در زنان دیابتی کشنده تر از حمله قلبی در مردان دیابتی است.
حمله قلبی برای زن مسن دیابتی مهم و جدی است؛ ریشه این خطر بزرگ ممکن است در تفاوتهای زیستی چگونگی سکته قلبی در مردان و زنان باشد. در هر دوی آنها علامت مشترک سکته قلبی، درد قفسه سینه یا احساس ناراحتی در بالاتنه وجود دارد درحالی که زنان نسبت به مردان بیشتر احساس تهوع، تنگی نفس، درد فک و پشت را هنگام سکته تجربه میکنند.
اگر زنی این علائم را داشته باشد ولی آنها را بهعنوان هشدار سکته قلبی تشخیص ندهد، به دنبال درمان نخواهد رفت و به این ترتیب احتمال بهبودی او کاهش مییابد.
- بیماریهای کلیوی
بهطور کلی مردان بیشتر در معرض ابتلا به بیماری کلیوی هستند اما این تفاوت در دیابتیها ازبین میرود به گونهای که بیماریهای کلیوی بهعنوان عارضه دیگر دیابت در زنان شدیدتر از مردان بروز میکند.
بیماری کلیوی در زنان تا زمان یائسگی دیده نمیشود. یائسگی زمانی است که میزان استروژن در بدن زنان کاهش مییابد و زنان از نظر هورمونی بیشتر به مردان شباهت پیدا میکنند. زنان مبتلا به دیابت بدون درنظرگرفتن سن مانند مردان در معرض ابتلا به بیماریهای کلیوی هستند.
- افسردگی
شیوع افسردگی در زنان دو برابر مردان است همین امر ممکن است سبب بروز عوارض بیشتر در زنان دیابتی شود. مشخصترین دستاورد در مورد زنان این است که احتمال داده شده افسردگی احتمال ابتلا به دیابت را افزایش میدهد.
در پژوهشهای دیگر نشان داده شده است که زنان دارای هر دو مشکل دیابت و افسردگی دو برابر زودتر از زنانی که نه دیابت و نه افسردگی دارند، فوت میکنند.
- عوامل زیست محیطی
بیشتر بودن عوارض دیابت در زنان به طبیعت و بدن آنها بستگی دارد.کلسترول خوب(HDL)بهطور عادی در زنان بیشتر از مردان است و عامل این اختلاف جنسیت است.در زنان مبتلا به دیابت، تری گلیسیرید بالا سبب کاهش HDL خون میشود. این دو عامل مانند الاکلنگ عمل میکنند؛ ترکیب تری گلیسیرید بالا و HDL پایین منجر به افزایش احتمال بیماری قلبی میشود.
بهطور کلی شواهد نشان میدهد که زنان مبتلا به دیابت ممکن است مراقبتهای بهداشتی لازم را نداشته باشند این تفاوتی است که ریشه در شرایط طبیعی ندارد بلکه پدیدههای روانی یا اجتماعی بر آن موثر است. یکی از مشکلات میزان آگاهی است؛ زنان دیابتی کمتر از مردان داروهای مربوط به بیماریهای قلبی مانند داروهای کاهنده کلسترول بد ( LDL ) بالا را مصرف میکنند.
زنان نسبت به مردان با جدیت کمتری برای عوامل خطر بیماریهای قلبی – عروقی دارو مصرف میکنند. دیابت به دلایل دیگری نیز در بین دو جنس متفاوت است؛ مردان دیابتی نسبت به مردانی که دیابت ندارند، بیشتر دچار اختلال در فعالیتهای جنسی میشوند. زنان دیابتی نیز با مسائلی مانند فقدان میل جنسی روبهرو میشوند.
زنان دیابتی بیشتر در معرض ابتلا به تخمدان پلی کیستیک هستند. تخمدان پلی کیستیک یک عامل خطر برای افراد دیابتی است به این علت که ممکن است تولیدمثل آنها را دچار اختلال کند. زنان دیابتی نسبت به زنان غیردیابتی بارداری سختتری خواهند داشت. همچنین دیابت باعث میشود که زنان بیشتر در معرض ابتلا به عفونتهای ادراری قرار گیرند.
- توصیه به زنان
زنان مبتلا به دیابت نیازمند مراقبت بیشتر هستند؛ بنابراین بیماران و پزشکان آنها باید به این مساله توجه ویژه داشته باشند. انتخاب روش صحیح زندگی مانند فعالیت منظم و تغذیه سالم در بهبود سلامت آنها موثر خواهد بود. ارتباط مناسب با پزشک و کسب آگاهی در مورد اثرات دیابت بهخصوص اثر آن بر سلامت زنان بسیار اهمیت دارد؛ بیمار باید در مورد آگاهی از روشهای درمانی مناسب برای کنترل فشار و چربی خون با پزشک خود در ارتباط باشد و توصیههای لازم را دریافت کند.
بهطورکلی، زنان و مردان دیابتی لازم است با کسب آگاهیهای لازم در مورد بیماری دیابت و تاثیرات آن بر جسم و روان، بیشتر مراقب سلامت خویش باشند.